Rulletrening - FTP


Vinteren er over oss, og veldig mange kjører kvalitetsøktene inne på rulla. Det er også flere og flere av oss som benytter watt i treningsarbeidet, noe som gjør det enklere å ha kontroll på intensiteten. Det er både blitt enklere og billigere å gå til anskaffelse av en rulle eller ekstern wattmåler til sykkelen de siste årene.

Wattmåleren måler hvor mye kraft du legger i pedalene og gir et umiddelbart tall på intensiteten i treningen. Pulsen har en tendens til å henge litt etter, og man må ofte sykle noen minutter før den stabiliserer seg under et intervalldrag. Det gjør at det ikke er like lett å styre intensiteten på økta.

Men man skal ikke neglisjere puls likevel. Ved å se på hvilepuls og puls under øktene kan man plukke opp tegn på overtrening og man kan få et litt annet bilde av hvor intensiv økta har vært.

Men hovedgrunnen til at man bruker watt som intensitetsstyring på sykkel, er altså presisjonen man får i treningen. I tillegg får man et konkret tall som gjør det lett å måle fremgang i treningen, noe som kan gi ekstra motivasjon.

For å ha utbytte av en wattmåler og kunne styre intensiteten utifra dataene trenger man et tall å gå ut ifra. Tallet man tar utgangspunkt i er ofte kalt FTP (Functional Threshold Power) eller terskelwatt. Tallet skal tilsvare den wattbelastningen man skal kunne holde i 1 time.

Det finnes flere måter å teste terskelwatten, men den mest brukte er nok 20-minutters-testen. Da kjører man oppvarming som inkluderer ett hardt drag på høy intensitet. Deretter kjører man 20 minutter alt man orker. Snittet av wattbelastningen over 20 minutter ganges deretter med 0,95 (trekker fra 5%). Dette tallet er altså din nåværende FTP. 

Tallet man kommer fram til i testen brukes deretter for å bestemme intensiteten i øktene fremover. Har man syklet lite fra før vil FTP´en stige ganske raskt i starten, og det kan være lurt å re-teste seg allerede etter 3-4 uker, slik at man får godt og riktig utbytte av treningsøktene. 

Vi tilbyr både testing av oksygenopptak og FTP i vår testlab. Her får man målinger som er gjort med meget presist utstyr. Det er viktig at man tester med likt utstyr og like omgivelser fra gang til gang, slik at tallene er så sammenlignbare som mulig.Liquid error: Could not find asset snippets/sh_sbve-theme-snippet.liquid