Treningsblogg: Øyvind Venstad

Et siste skritt for å få ut potensialet? Eller panikkalderens siste krampetrekning? De som følger med gjennom 2018 får se hvordan dette ender. Men bare så det er sagt; jeg blir neppe verdensmester. Det toget har nok gått…

Jeg er fyller (dersom ikke noe svært uforutsett skulle skje) 45 år i august. Aldersklassen 40-44 er unnagjort og jeg venter i spenning på hva 45-49 kan tilby. Fra å ha kjørt mot unggutter på 40 skal jeg nå matches mot folk som nærmer seg et halvt hundre år.

Mine yngre dager som «idrettsutøver» ble tilbrakt på fotballbanen. Middels talent og begrenset treningsvilje førte til en tilværelse i fjerde til sjettedivisjon med treninger 1-2 ganger i uka + kamp. Den tida trodde jeg at det var å trene, men jeg har etter hvert lært at det skal mer til enn som så for å komme seg i form. Ihf i god form…

Tidlig i 30-åra begynte jeg å spe på fotballen med litt sykling, og flørtet også litt med triatlon og ultraløp en periode. Dog fant jeg ut etter hvert ut at syklingen lå hjertet mitt nærmere enn svømming og løping.

Motivasjonen for å fortsette å sykle lå i den stadige progresjonen jeg opplevde. Fra å være på nederste halvdel på resultatlista, videre til midt på treet, etterhvert øvre halvdel, øvre tredjedel osv osv. Så kom den sure fjerdeplassen og jeg kikket lengselsfullt bort på seierspallen…

De to-tre siste sesongene har jeg tatt en del pallplasser (og noen få seire) i min aldersklasse, og jeg opplever fortsatt til en viss grad progresjonen som jeg hadde tidlig i «karrieren». Veien dit har, som alle syklister vil kjenne seg igjen i, kostet massevis av tid (og også litt penger). Jeg har stort sett trent etter «vær, vind tid og lyst-prinsippet», og tidsmessig har strikken blitt tøyd så langt den bør og kanskje enda litt til. I 2017 lå jeg en gjennomsnittlig treningstid på 9t/uke, særlig mer hverken kan eller bør jeg skvise inn dersom hus og hjem også skal henge sammen.

Så hva gjør man da? Når man i ungdommelig iver (på 45…) skal ta det siste steget fra å være en outsider som på en god dag snuser på pallen til å bli en som er å regne med i toppen?

Det ene er kosthold. Der er det en del å hente for en som er glad i mat (og litt for mye annet spiselig som ikke er i kategorien mat).

Det andre er litt mer system i treningsarbeidet, og her kommer Nicolai/Rojan Rundfahrt inn i bildet. Jeg ble kontaktet senhøstes 2017 og forespurt om å delta på et trenings- og testprogram som Nicolai setter opp, og etter litt tid i tenkeboksen sa jeg ja.

Han vil følge meg opp gjennom sesongen med treningsprogram og tester, så setter vi et mål og noen delmål i løpet av sesongen hvor jeg forhåpentligvis skal nå en slags formtopp (så langt det lar seg gjøre for en 45-åring i kategorien «diesel-lok»-rytter).

Vi startet testing tidlig i februar og målte O2-opptak, gjennomførte FTP-test og Wingate-test (max. innsats 30 sek) i Rojan Rundfahrts lokaler i Gran. På bakgrunn av disse testene satte Nicolai opp et 4-ukers program til å begynne med. Det tilpasses ut i fra hva jeg selv rekker å skvise inn i hverdagen, men det er noen grunnprinsipper som følges. Noen økter skal/bør gjennomføres «by the book», mens jeg står fritt til å justere litt på andre.

Jeg er nå i uke 2 av programmet, første uke ble gjennomført tilnærmet etter boka med høy motivasjon og til og med et forholdsvis sunt kosthold.

Etter de 4 første ukene hvor treningene stort sett blir gjennomført på rulla i kjelleren eller som styrketrening venter endelig en Mallorcatur (eller to) og tørr asfalt under hjulene før vi gjennomfører nye tester i midten av april for å måle en evt framgang.

Det er selvsagt altfor tidlig å slå fast at dette er nøkkelen til suksess i 2018, men jeg har tro på at et tilpasset treningsprogram og oppfølging ihf vil gi meg bedre muligheter til å lykkes.

For de som vil følge treningsarbeidet så smugtrener jeg ikke, alt ligger tilgjengelig på Strava.

ØyV.

Følg Øyvind:

Trening:

Ønsker du hjelp med trening?

Ta kontakt med oss, så kan vi hjelpe til med å sette opp et spesialtilpasset treningsopplegg. Vi har også tester for å følge opp treningen.


Liquid error: Could not find asset snippets/sh_sbve-theme-snippet.liquid